e-PTT AVM Hizmete Açıldı
3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi
Sunucu Elif Güvendik Muradına Erdi
Ece, Sercanla Öpüştü
Lady Gaganın Konserini İptal Ettirecekler
ANKET
Eski Filmlerin dizi olması fikrini beğendiniz mi?
YAZARLAR
Zafer DİNDAR
Haldun OKDEMİR
PİYASALAR
DOLAR
1,8295
EURO
2,3265
IMKB
56.936
HAVA DURUMU
Ankara -7 / 10 °C
Adana 0 / 17 °C
Diyarbakır -4 / 10 °C
İstanbul 6 / 14 °C
MAİL LİST
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çetin: Zeytinyağı Piyasasına Kaos Pompalanıyor

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, piyasalara kaos pompalandığını iddia ederek, zeytinyağı piyasasında bölgeler arasında nakil yapılması sebebiyle bugüne kadar görülmeyen bir kaos yaşandığını ileri sürdü.
08.02.2012 17:32

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, piyasalara kaos pompalandığını iddia ederek, zeytinyağı piyasasında bölgeler arasında nakil yapılması sebebiyle bugüne kadar görülmeyen bir kaos yaşandığını ileri sürdü. Birliğin mali genel kurulunda, yönetim kurulunun 2010-2011 yılı bilanço ve faaliyet kârıyla 2011-2012 çalışma programı onaylandı.
Açılış konuşması yapan Birlik Başkanı Çetin, 2012'nin Birleşmiş Milletler tarafından Kooperatifçilik Yılı ilan edildiğini, kendilerinin de Türkiye'de unutulmaya yüz tutan kooperatifçiliği yeniden hareketlendirmek için gayret gösterdiklerini söyledi. Birliklerinin yeniden yapılanma içinde olduğunu, geçmişte politikacıların asimilasyon çabaları ve kara delik suçlamalarına rağmen iyi yönetildiğini ifade ederek, devletin doğru bir politikayla zeytin ağacı dikimini teşvik ettiğini vurguladı. İspanya'dan sonra dünya ikinciliği hedefi koyulduğunu fakat, "İkinci olursak bize savaş açarlar" gibi bir kaos pompalandığını dile getiren Cahit Çetin, bu yıl rekoltenin uzun bir süreden beri ilk defa 200 bin ton seviyesine geldiğini kaydetti. Bu sevindirici bir gelişme olarak algılanması gerekirken bir kaos ortamı oluşturulmaya çalışıldığını savunan Çetin, tüccarın özellikle Antalya ve Mersin çevresinde dikilen ağaçlardan elde edilen yağları yarı fiyattan satın alarak, Körfez bölgesi olarak anılan ve kalitesiyle ün yapmış Edremit, Ayvalık, Burhaniye yağıymış gibi pazarladığını öne sürdü. Çetin, “Burhaniye'de, Ayvalık'ta, Edremit'te Tariş dışında kimsenin alım yaptığı yok. Yağ, üreticinin depolarında bekliyor. Öte tarafta bir sanayici çıkıp Körfez yağlarını sattığını söylüyor. Birileri sanki çiftçiden intikam alıyor. Sanayicinin de tüccarın da bu üreticiye, bu tüketiciye, bu memlekete karşı sorumlulukları vardır. Pamukta bölgeler arasında nakil yasaktır, zeytinyağında da bu yasak uygulanmalıdır.“ dedi.
Piyasada fiyatların baskı altında tutulmasını amaçlayan uygulamalara karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e bilgi vereceklerini ifade eden Cahit Çetin, “Üreticinin gırtlağına basan böyle bir ticari anlayışı daha önce görmedim. Bu tarz davranan sanayiciye sesleniyorum, bu yaptığınız bindiğiniz dalı kesmektir. Türk çiftçisi, ürettiğini satmayıp denize dökmesini de bilir, Fransız çiftçisinden eksik kalır yanı yoktur. Direnç gösterince de şikayet edip ithalat izni istersiniz. Ben Bakan Eker'in samimiyetine inanıyorum. Bu konuda kendisiyle görüşüp sürecin, devletin ortaya koyduğu zeytin üretim hedefini tehdit ettiğini anlatacağım. Bu dramatik tabloya 'dur' denmezse, dünya ikinciliği hayalinin nasıl havada kaldığını göreceğiz.“ şeklinde konuştu. CİHAN

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR